fredag

En till!

Sommar

Hon gick över den lilla gångbron mot ön. Det var inte så långt att gå egentligen, ön låg bara
några hundra meter från fastlandet, ändå var det så pass ensligt att hon kände sig alldeles som i en egen värld. Med civilisationen så nära att det samtidigt aldrig blev ensamt.
Hon hade ärvt det lilla sommarhuset för några år sedan då hennes faster gick bort. De hade
aldrig varit någon stor släkt och hennes faster hade alltid tyckt mycket om henne. Hon och hennes syster hade ofta tillbringat somrarna på den lilla ön, då innan det förfärliga hände. Efter det var det som ett dimmigt hål i hennes minne, lite grann som om en bit av filmen hade gått sönder och man hade klippt ihop ändarna. Det föregående hängde inte riktigt ihop med det som kom efter, man märkte att något fattades.
Nu hann hon oftast bara tillbringa några veckor varje år härute och ibland hade hon
funderingar på att sälja stället. Samtidigt ville hon inte göra sig av med det som bar på så många minnen från förr. Kanske var hon lite rädd att hon inte skulle minnas utan huset. Eller så var det bara ren nostalgi. För när hon tänkte förnuftigt (som hennes pappa brukade säga) så var det egentligen för lite tid hon tillbringade här, för att riktigt kunna motivera att behålla huset. Mer än att hon tyckte om det förstås, och det var ju ett nog så viktigt skäl intalade hon sig. Överröstade den där inre rösten som envisades med att allt skulle vara rätlinjigt och rationellt. Helst mätbart också.
På ön fanns det framför allt björkar och en del låga buskar som bredde ut sig lite grann som
de hade lust. Ganska mycket taggiga sådana, hallon trodde hon, kanske björnbär. Hon visste inte så noga. Kanske var det båda delar förresten? Hon hade ett minne av att de hade plockat björnbär här, då för länge sedan. Trodde hon i alla fall.
Nu var hon på väg hem från den lilla lanthandeln som låg i byn på fastlandet. Hon hade handlat
det nödvändigaste för de närmaste dagarna och såg fram emot hängmattan som hon skulle fästa mellan två av de gamla päronträden. Det var en billig variant, impulsköp på Statoil på vägen hit, men den skulle säkert fungera ändå. Hon hoppades verkligen att hon skulle kunna koppla av nu. Det hade varit svårt att vila den senaste tiden, som om något låg och skavde i bakhuvudet. Hon ville helst låta det ligga där, vad det nu var för något.
Det var första dagen härute i år. Lite middag skulle smaka bra och sedan skulle hon försöka
hänga upp hängmattan. Hon hade köpt med sig sill och potatis. När hon hade satt kastrullen med vatten på spisen, satte hon sig ner och såg sig omkring. Den blå kökssoffan tyckte hon särskilt mycket om. Den var sådär allmogeblå, vilket var ganska ovanligt. Hon hade inte sett den någon annanstans, just den nyansen.
När potatisen kokat färdigt slog hon sig ner för att äta. Hon hade precis satt sig då hon började
känna sig lite yr. Det var som om golvet kom emot henne och det blev liksom trängre i rummet. Väggarna kom närmare. De var väldigt nära nu. För nära. Konstigt, hann hon tänka, väggar brukar inte flytta på sig. Så sjönk hon. Det var nästan som att flyga. Sväva nästan.
Hon lade upp tre potatisar på tallriken och tog för sig av sillen. Gräddfil också, det var gott.
Hängmattan skulle upp också sedan ja. Hon kunde se träden för sig och tänkte lite grann över vilken gren som skulle passa bäst. Det fanns några olika att välja på. Hon skulle prova sig fram.

4 kommentarer:

myor sa...

Du skriver verkligen levande. Bilderna av hur det är finns där. Min fråga är: vad är "bottom line", budskapet?

På vägen dit någon kommentar: det finns några "hopp" i texten. En del kan vara befogade även om jag nu noterar dem.
a) om det förfärliga som hände, som inte hände ihop med det som kom efter.. förstår inte vad det var. Vad var det som fattades?
b) hon hade handlat det nödvändigaste och såg fram emot hängmattan som hon "fäst".. senare står det en förhoppning om att den skulle säkert fungera.. den skulle säkert fungera och senare "Hängmattan skulle upp också sedan ja... ". Möjligen tempusbyte från "fäst" till "skulle fästa" eller liknande vid första tillfället.
c) hon kände sig yr och svävade bort. Sedan blev det ett hopp, hon kunde fixa potatisen mm. Lite förvirrande att fortsättningen och avslutningen är så "rationell".

Har inte något bra förslag egentligen. Kanske att "ta bort sillen" och knyta ihop förvirringen och hängmattan på något sätt i slutet.

Sophie sa...

Budskapet är väl kanske att det inte finns något budskap. Jag tror att jag ville skildra "the aftermath", dvs något så förfärligt har hänt att det inte går att tänka på, därav hoppen. Och förvirringen är verkligen alldeles medveten, jag ville förmedla förvirring. Så jag lyckades! :-) Ja, du har rätt. Jag har glömt att hon redan hade hängt upp hängmattan. Jag tänkte mig nog in lite för väl i den förvirrade känslan... :-)

Bege sa...

Håller med Myor igen.
Jag tror att det som saknas är någon enkel beskrivning till varför hon är förvirrad. Jag kopplade det till att hon ärvt, hon sörjer liksom. Men jag får det inte bekräftat, varken direkt eller indirekt.

Hängmattan måste rättas till, alltså bokstavligen :-)
Vill du förvirringen med i det hela kan hon ju gå ut och se att den redan är "fästad.

Sophie sa...

Näpp, det förklaras inte. Och det får du stå ut med... ;-)
Jag vill väcka känslan av förvirring och då kan jag ju inte förklara alltihop! Då skulle ju hela grejen falla platt! Duh.
Jag skulle kunna förklara genom att prata om traumateori och identitetsdiffusion och sånt där, men då kan du ju likabra läsa en psykologibok.